Ten geleide

Tachtig jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog – in 1994 dus – vond Adriaan Vanden Boer(-Vanmanshoven), met medewerking van Adriaan Vanden Boer(-Van Gool) en Bruno Indekeu, dat het hoog tijd werd om het verhaal van Lommel tijdens de grote wereldbrand te vertellen.

Beide heren Vanden Boer doken dagenlang diep weg in het stadsarchief. Ze bezochten talrijke families van Lommelse gesneuvelden, oudstrijders, politieke gevangenen, weggevoerden… om uit gezinsarchieven te halen wat nuttig kon zijn. Ze nodigden Lommelaren uit om foto’s, bidprentjes en andere oorlogsdocumenten op te sporen en  ter beschikking te stellen. Ze gingen de laatste getuigen interviewen: Lieske Bleyen (weduwe Charel Vanderkrieken, 89 jaar), Fieke Jansen (weduwe Jan Clemens, 92 jaar), Helena Smeyers (weduwe Jan Bammens, 95 jaar) en Martina Swinkels (weduwe Van Roy, 84 jaar). Bruno Indekeu stelde zijn bronnen en documentatie ter beschikking. En ze ontvingen van velen bereidwillige hulp!

Het resultaat van al dat heemkundig onderzoek was het volgende: de twee hierna vermelde boeken, die verschenen als nummers 12 en 13  in de reeks ‘Publikaties van de vzw Museum Kempenland‘ (nu: Erfgoed Lommel). Jammer genoeg zijn beide publicaties volledig uitverkocht.

1. Vanden Boer A. (m.m.v. A. Vanden Boer – Van Gool en Bruno Indekeu), Vier jaar lang onder het juk van Duitse pinhelmen. Lommel tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), in de reeks Publikaties van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel, nr. 12, 1994, Lommel.

2. Vanden Boer A. (m.m.v. A. Vanden Boer – Van Gool), Lommelaars tijdens de Grote Wereldbrand (1914-1918), in de reeks Publikaties van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel, nr. 13, 1994, Lommel

Bij de herdenking van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ put Documentatiecentrum De Barrier dankbaar uit deze publicaties (en uit andere bronnen) om deze website samen te stellen.

Gedurende vier jaren – van 2014 tot en met 2018 – zullen we hier berichten plaatsen over het wedervaren van Lommelaren en gebeurtenissen in Lommel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor zover als mogelijk zullen we hierbij een chronologische volgorde respecteren.

Indien jij, beste lezer, nog documenten, foto’s, voorwerpen… hebt die verband houden met Lommel en de eerste wereldoorlog, dan zouden we het fijn vinden indien je ons een berichtje zou sturen: CONTACT.

Veel kijk- en leesplezier toegewenst door Documentatiecentrum De Barrier, een realisatie van Erfgoed Lommel vzw.