Peter Ferdinand Joos

Peter Ferdinand Joos is de zoon van Peter Joos en Constantia Dierckx.  Hij wordt geboren in Balen op 26 december 1871.

Op 26 november 1903 trouwt Peter Ferdinand met de Nederlandse Jacoba Groenen.   Het jonge  koppel vestigt zich in Lommel waar Peter Ferdinand aan de slag gaat als arbeider in de glasfabriek.   Het kroostrijke gezin telt uiteindelijk 8 kinderen.

Op 2 februari 1915 wordt Peter Ferdinand door de Duitsers als burgergevangene opgepakt en gedeporteerd naar Duitsland.  De reden van zijn arrestatie is niet helemaal duidelijk.  1 augustus 1915 keert hij terug.

Op 29 november 1916 wordt hij echter voor een tweede keer weggevoerd.  Als één van de oudere mannen, hij is dan 44 jaar, wordt hij samen met 63 andere Lommelaars naar Duitsland afgevoerd voor dwangarbeid in de werkkampen.  In totaal worden niet minder dan 600.000 Belgen verplicht ingezet om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.  2% overleeft het uiteindelijk niet.

Peter Ferdinand doorstaat de zware omstandigheden en kan op 3 augustus 1917 naar zijn gezin in Lommel weerkeren.