Jozef Hendrickx

Jozef Hendrickx wordt geboren in Antwerpen op 19 september 1891.  Hij is de zoon van Marie Thérèse Hendrickx, zijn vader is echter niet gekend.  Jozef groeit op in Lutlommel, waar hij inwoont bij landbouwer Coenrardus Loomans.

Op 30 augustus 1913 huwt hij met Anna Catharina Gerits.   Zes maanden later wordt hun enige zoon, Peter Ludovicus, geboren.
Het gezin heeft het niet breed en moet rondkomen met het karige loon dat Jozef als fabrieksarbeider verdient.

In juli 1914 wordt Jozef opgeroepen bij het 12e linieregiment, 1e bataljon, 4e compagnie.  Met zijn regiment neemt hij deel aan de verdediging van Luik, de acties rondom Antwerpen en de slag om Diksmuide.  Tijdens deze bloedige slag (van 16 tot 26 oktober 1914) verliest het regiment een derde van zijn effectieven.  Is het hier dat Jozef Hendrickx zwaar verwond wordt of bij een ander gevecht aan het front?  In elk geval wordt hij ter verzorging opgenomen in het hospitaal La Bucaille in Cherbourg (Noordt-Frankrijk), waar hij op 10 januari 1915 alsnog aan zijn verwondingen overlijdt.

Enige tijd voor zijn dood schreef Henri Verkammen nog aan zijn moeder dat hij Jozef Hendrickx uit Lutlommel achter de IJzer had ontmoet.  Zijn familie was er heel gelukkig om geweest.

dstadh1