Oktober 1914

  • Begin oktober is de Belgische verdediging in de haven van Antwerpen aan het einde van haar krachten.  Het Belgische leger krijgt het bevel tot evacuatie en trekt zich uiteindelijk terug tot achter de Ijzer.  Antwerpen geeft zich over op 10 oktober.
  • Tussen 18 en 31 oktober 1914 vindt de slag om de IJzer plaats tussen aan de ene zijde de Franse, Engelse en Belgische troepen en aan de andere zijde het Duitse leger.  De Duitsers willen de rivier oversteken om zo tot Duinkerke door te kunnen dringen. Omdat het steeds moeilijker wordt om weerstand te bieden tegen de Duitsers wordt besloten om de Ijzervlakte onder water te zetten.  Op 29 oktober worden de sluispoorten te Nieuwpoort geopend en het zeewater verspreidt zich langs sloten en grachten over de polder, tot het volledige gebied verandert in een ontoegankelijke watervlakte.

Het front zoals het begin november 1914 afgebakend wordt, zal ondanks de honderdduizenden slachtoffers die de Britse uitvalspogingen in 1917 kosten, op enkele kilometers na, tot september 1918 ongewijzigd blijven.

ijzer