Jules Alexander Eugeen Moubax

Jules Alexander Eugeen Moubax wordt in februari 1892 geboren te Lanaken.  Hij is de zoon van Jan Leonard Moubax en Maria Rosalia Lemmens en tevens de broer van oudstrijder Mathieu Hubert Jozef Moubax.

Als tolbeambte werkt Jules Alexander Eugeen op de Grote Barrier in Lommel.

In 1910 wordt hij sergeant beroepsvrijwilliger bij het 11e linieregiment, 3e bataljon, 1e compagnie.  Gedurende de eerste maanden van de oorlog is hij alzo betrokken in de strijd vanaf Luik tot aan de Ijzer, waar de Belgische troepen vanaf 14 oktober gelegerd zijn.  Het 11e en het 12e linieregiment, samen met de Franse mariniers en 2 groepen artillerie van de 3e divisie liggen achter Diksmuide en vormen voor deze stad een bruggenhoofd.

De Duitsers beogen Diksmuide in te nemen om zo de Belgische en Franse troepen in de rug aan te kunnen vallen.

Vanaf 18 oktober ligt de streek in en om Diksmuide zwaar onder vuur.   Op 22 oktober zijn de gevechten opnieuw ongemeen hard, nadat de Duitsers bij Tervate de IJzer hebben kunnen oversteken.   In het tegenoffensief sneuvelt die dag, samen met zovele anderen, Jules Alexander Eugeen Moubax.

De druk van de Duitsers op het Belgische leger wordt intussen zo groot, dat voorbereidingen worden getroffen om de Ijzervlakte te overstromen.  Een ingreep die de strijd aan het westfront in een 4 jaar durende impasse zal veranderen.

Tervate aan de Ijzer - Oktober 1914
Tervate aan de Ijzer – Oktober 1914