September 1914

  • In Leopoldsburg en omgeving rommelt het.  Op 4 september komen er verschillende inwoners van Heppen in Lommel toe, op de vlucht voor de Duitse dreiging.  ’s Anderdaags vallen er bommen op  het Kamp van Beverlo.
  • 9 tot 13 september: Koning Albert lanceert buiten Antwerpen een tweede uitval op de Duitse strijdkrachten.  De Belgische aanvallen verontrusten de Duitse legerleiding dermate dat Wilhelm II de onmiddellijke verovering van de haven beveelt.
  • 22 september: De Britten lanceren hun eerste luchtaanval op Duitsland.  Vier Royal Navy Air Service Tabloids droppen bommen op zeppelininstallaties bij Keulen en Düsseldorf.
  • Diezelfde 22 september stort een Engels vliegtuig neer nabij het zinkfabriek op Lommel-Werkplaatsen.
  • Op 27 september wordt in Eksel de Duitse huzaar Bohnen neergeschoten door troepen van generaal Deschepper.  Als weerwraak worden 27 boerderijen in het gehucht Eksel-Locht door de Duitsers platgebrand.  Uit angst om deze en andere oorlogsgruwel ontvluchten vele Lommelaars gedurende 4 à 5 dagen hun gemeente.
  • 28 september: De Duitsers vallen de Antwerpse stelling aan.  Omdat al snel duidelijk wordt dat de Antwerpse vesting niet is opgewassen tegen het zware Duitse geschut, wordt de terugtrekking van het Belgische leger in westelijke richting voorbereid.