Alfons Dirx

We hadden het op deze blog eerder al even over oud-strijder Alfons Dirx (http://wo1.erfgoedlommel.be/?p=318).
Vele Lommelaren kennen zeker zijn kleinzoon, Frans Dirx.
Frans was vroeger postbode in Lommel en is nu de bezieler van de Facebookpagina ‘Lommel Vroeger en Nu’.
Als terecht trotse kleinzoon bezorgde Frans ons een aantal documenten van zijn grootvader. We delen ze hier met veel plezier.

Het militair zakboekje van soldaat-milicien Alfons Dirx:

vuurkruiser14-18-8pg  vuurkruiser14-18-10pg

Het soldijboekje of ‘carnet de pécule’, dat de zuurverdiende centen van soldaat Dirx oplijst:

vuurkruiser14-18-5pgvuurkruiser14-18-6pgvuurkruiser14-18-7pg

Na de oorlog werd de vuurkaart uitgereikt aan alle soldaten die gedurende minstens 12 maanden aan het front ‘onder vuur’ gestreden hadden.

vuurkruiser14-18-3jpgvuurkruiser14-18-2

Het vuurkruis werd ingesteld op 6 februari 1934 en is na de IJzer-medaille het belangrijkste ereteken voor oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog . Deze medaille werd uitgereikt aan alle soldaten (ook vuurkruisers genoemd) die voor hun militaire verdiensten eerder al de vuurkaart ontvangen hadden.

Als ‘vuurkruiser’ was Alfons Dirx lid van de Nationale vuurkruisenbond, een vzw die o.m. instond voor de belangenverdediging van deze oud-strijders.

lidmaatschap vuurkruisenbond

Aan het statuut van vuurkruiser waren diverse voordelen verbonden. Zo had men recht op een korting van trein-, tram- en bustickets.

korting spoorwegen

En kon men onder bepaalde voorwaarden terugbetaling krijgen van medische consultaties.

vuurkruiser14-18-4pg

De familie Poets

De familie Poets, afkomstig van ’t Wijerken, telde negen kinderen. Twee zonen (Franciscus en Karolus) streden aan het IJzerfront, terwijl twee dochters (Anna en Eliza) hun vader, Victor ‘Fik’ Poets hielpen bij het overbrengen van personen en brieven over de draadversperring.

Vader Poets en zijn dochters opereerden vanuit het Nederlandse Bergeijk. Eens bevond Fik zich onbewust toch op Belgisch gebied en wist hierbij ternauwernood te ontsnappen aan twee Duitse schildwachten. Dochter Eliza had helaas minder geluk. Op 21 december 1916 werd ze bij de elektrische draadversperring in Lommel geëlektrocuteerd.

victor poets
Victor Poets
eliza poets
Eliza Poets

De echtgenote van Victor Poets, Maria Catharina Cremers bleef tijdens de oorlog in Lommel wonen, maar was net als haar man actief als passeur. Zo smokkelde zij o.m. oorlogsrapporten over de grens. In de periode 1917-1918 werd zij door de Duitsers tot 3 maal toe gevangen genomen. Er werd over haar verteld dat ‘ze met zwart haar naar de gevangenis ging en met wit haar terug kwam’.

maria catharina cremers
Maria Catharina Cremers